Kontakt

"Majątek Rogalin"Sp.z o.o.

z siedzibą w Rogalinie

ul. Nowa 3, Rogalin

PL 62-022 Świątniki n. Wartą

/Oddział Centralnej Informacji KRS 0000115802

kapitał zakładowy 133.000,-

jedyny wspólnik Fundacja im. Raczyńskich przy Muzeum Narodowym w Poznaniu

NIP 778-01-49-861/

Telefon:

.+48 61 813 80 40,+48 61 813 81 81

E-mail:

rogalin@post.pl

administrator strony www:

m.rogalin@wp.pl (do korenspondencji w sprawie wizyt, wycieczek, jazdy konnej, imprez).

biuro czynne pon - pt 8:00 - 15:00


 




Jazda konna w terminach uzgodnionych telefonicznie z instruktorem

Natalią Gasperowicz 

tel. 504 177 133.

 


 


Aktualności

  • Nawozimy

    5.03.2019

     

    W tym roku przepisy dopuszczają wywóz na pole nawozów naturalnych i mineralnych azotowych dopiero po 1 marca. Ta sztywna data to typowy wymysł urzędniczy. Warunki pogodowe tego roku już dawno pozwalały, a nawet częściowo wymagały wcześniejszych zabiegów. Ale przepis to przepis..."Na gwałt" wozimy zatem dobrze skompostowany obornik pod planowany zasiew buraków i nawozimy nasze oziminy, w pierwszej kolejności żarłoczny i już wyraźnie wygłodniały rzepak.

     



    czytaj więcej »
  • Poranek na łęgach

    18.02.2019

    czytaj więcej »
  • Przedwiosenne porządki

    8.02.2019

     

    czytaj więcej »
  • Wapnowanie gleb

    31.01.2019

     

    Wapnowanie gleb to w naszym kraju wciąż niedocenoiny zabieg agrotechniczny. Jest szczególnie wskazany na ubogich, naturalnie kwaśnych lekkich glebach mineralnych, takich jak nasze rogalińskie piaski. W porównaniu z innym nawożeniem mineralnym jest stosunkowo tanie, a z wielu względów niezbędne i wręcz podstawowe. Wapnowanie nie tylko zmienia (podnosi) pH gleb, ale poprawia także ich strukturę. Korzystając z odpowiednich warunków właśnie rozsialiśmy wapno na polu przeznaczonym w tym roku pod buraki cukrowe.

    czytaj więcej »
  • Wysłodki

    31.01.2019

     

    Jedną z korzyści uprawy i kontraktacji buraków są wysłodki buraczane, czyli produkt uboczny produkcji cukru. Prasowane wysłodki są zakiszane w długich rękawach foliowych. Kiszone przez co najmniej sześć tygodni wysłodki stosujemy jako składnik paszy dla naszych owiec, które bardzo lubią urozmaicone żywienie oraz między innymi rośliny okopowe.

    czytaj więcej »